Thursday, December 31, 2009

selamat-selam-at-sela-mat-selam-mat-se-lamat-selamat

ini musim rehat.bersenang-senang tapi,dalam hati "tetap semangat!" ha ha ha ha selamat-selamat-selamat-selamat-selamat-selamat-kita semua, "sehat2!"
disemberpun berakhir tahun baru tiba membawa janji dan harapan - mimpi yang datang dengan pengulangan, baru itu mungkin hanya pada kejadiannya. perubahan - ke arah baik atau buruk - kita semua akan melaluinya, kita semua sedang melakukannya, keputusan masih belum didapatkan, belum untuk tahun ini dan tahun2 yg berlalu. tahun depan, kadangkala waktu telah menjadi tidak penting lagi. atau waktu telah menjadi bahan benda yang diarcakan sebagai objek siap. bersiap. siapkah kita. atau seperti selalu, kita tidak pernah siap. arca waktu yang diperangkap ruang kesementaraan.
kehilangan, pemergian, perpisahan, kematian, kehancuran, keruntuhan, kemusnahan - ketiadaanlah akhirnya yang memberikan ia siap.tamat.perbuatan yang telah berakhir.seperti barangkali kerja tukang bina bangunan yang telah selesai setelah dapat tiap tingkat sub2 kontrak atas sub kon, bila ia tidak dikerjakan lagi.sehinggalah datang misal kata kecelakaan - runtuh bumbung - retak tembok - kemalangan, masih lagi cerita kehilangan. tapi ia belum selesai lagi kerana pertanggungjawaban belum diambil, perlu ada keadilan. benar, saat ini ia dekat dan jauh sekaligus menyatu pada hasrat, niat dan barangkali buat yang belum betul2 buat atau tekadnya lonjong belum benar2 bulat, atau kepenatan membulat, berhenti sejenak mengempis.
apapun sehingga kini belum kiamat lagi, jangan takut kita semua akan melaluinya. dalam sedih siksa kita masih dapat hidup riang meneruskan perjuangan, dalam duka lara kita tetap bernafas ria terus bergembira. disebalik kebangsaTan, ber"bahasa ria," aku istirehat menikmati suatu rahmat.

4 comments: