Saturday, May 7, 2011

Gambar Jenayah Perang Tentera Amerika Syarikat di Afghanistan

Entri blog ini merupakan olahan semula laporan dari Majalah The Rolling Stone (March 27, 2011) berjudul "The Kill Team: How U.S. Soldiers in Afghanistan Murdered Innocent Civilians, Plus: An exclusive look at the war crime images the Pentagon tried to censor."
[Pasukan Pembunuh: Bagaimana Tentera Amerika Syarikat (AS) Membunuh Warga Awam Yang Tidak bersalah, Tambahan: Pemerhatian khas gambar-gambar jenayah perang yang cuba ditutup Pentagon].

Untuk cerita lebih lanjut dan gambar-gambar yang lebih banyak lagi, sila klik ke pautan:

http://www.rollingstone.com/politics/news/the-kill-team-20110327

http://www.rollingstone.com/politics/photos/the-kill-team-photos-20110327

Amaran: Untuk melihat gambar2 dibawah, diperlukan pertimbangan fikiran, kerana ia mengandungi imej melampau kematian yang cukup kejam sekali:


Dalam banyak gambar2 yang dirakamkan 'Pasukan Pembunuh' tersebut, terdapat imej-imej kejadian pembunuhan yang tidak dapat dikenalpasti, termasuk gambar kepala yang dipenggal ini. Tidak jelas apakah ia tubuh orang Awam atau Taliban. Boleh jadi ia tidak melibatkan askar A.S. Namun untuk merakam dan menyebar serta berkongsi dengan orang lain, merupakan pelanggaran piawaian ketenteraan.

"Gambar petani yang tidak bersalah yang dibunuh. Menjadi amalan biasa, selepas membunuh, mayatnya diheret ke tepi lebuhraya."
-Sumber dalaman tentera A.S

Perhatikan jejari kanan kanak-kanak ini kelihatan telah terputus. Askar U.S, Staff Sgt. Calvin Gibbs dilaporkan menggunakan pisau tajam perubatan untuk memotong jari Mudin (kanak-kanak orang awam yang menjadi mangsa jenayah perang tersebut). Jari Mudin itu, diambil Calvin Gibbs sebagai trofi untuk membunuh orang Afghan pertama.

2 comments: