Monday, December 5, 2011

US-FTA:Tolak kompeni raksasa dunia bebas rompak tanah air kita


(gambar protes petani di India, dan barua neo-imperialis - rakyat tempatan)

Mukhriz Mahathir dalam perhimpunan agung Umno baru-baru ini memfitnah Pakatan Rakyat sebagai agen neo-imperelisme (penjajahan bentuk baru). Meski selama ini gerombolan Umnolah yang menjadi alat penjajahan bentuk baru oleh syarikat2 niaga raksasa dunia dari eropah dan amerika syarikat.

WTO atau FTA hanyalah perkakas penjajahan bentuk baru yang akan mengangkangkan tanah ibunda ini seluas-luasnya untuk diperkosa dengan rakusnya oleh syarikat2 korporat raksasa dunia. Kesan FTA dan WTO di India menyaksikan, puluhan ribu para petaninya membunuh diri kerana penghidupan mereka dibunuh dengan kejam oleh syarikat2 ini, misalnya dengan mengawal benih-benih tanaman dan memaksa para petani membeli daripada mereka. Antara sykt kejam itu adalah kompeni A.S Dupont.

Setakat tahun 2007 sahaja, seramai 182, 936 orang petani di India telah membunuh diri.

Sekarang ini (sehingga 9 Disember 2011) di Hotel Ritz Carlton, Kuala Lumpur sedang berlangsung rundingan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) di antara Amerika Syarikat (A.S) dan sekutu jajahannya Malaysia melalui TPPA (Trans Pacific Partnership) dan Kesatuan Eropah. FTA ini (http://www.ftamalaysia.org/) bermaksud ketiadaan cukai dan kawalan perlindungan terhadap pasaran tempatan Malaysia daripada dikuasai oleh para pemodal kapitalis A.S. dan Eropah serta penswastaan segenap aspek kehidupan (dasar yg dimulakan Madey). Kerajaan tidak dapat mengawal harga kesemua barangan yg dijual, dan kerajaan tidak boleh mengutip cukai terhadap kompeni-kompeni raksasa dunia (multi national corporation) berniaga di sini. Sekarang ini, seperti sykt Lynas yang diberi pengecualian cukai selama 12 tahun. Akan datang kesemua kapitalis raksasa dunia dan pengecualian cukai selama-lamanya, sehingga kering tanah air ini. Yang akan dicukai para pengguna dengan cukai GST.

Manakala A.S pula melindungi pasarannya dan mengenakan cukai kepada para pemodal Malaysia yang berangan-angan akan masuk ke pasaran di sana. Misalnya dalam bidang pertanian, pengeluaran makanan, A.S bakal menguasai pengeluaran benih-benih tanaman, dan para petani terpaksa membeli benih-benih tersebut dari kompeni2 A.S. Tanah-tanah rakyat,kampung-kampung, pekan-bandar serta segala warisannya, juga ladang-ladang Felda bakal terlepas dan dirampas kapitalis A.S-Eropah. Ubat-ubatan akan menjadi sangat mahal, segala-galanya akan diswasta.

Di dada akhbar dan tivi pula, gerombolan Umno BN dan NGO2 upahannya tidak habis2 menipu orang2 Melayu khususnya dan rakyat Malaysia amnya, dengan agenda perkauman sempit mereka. Orang2 Melayu terutamanya dikhayalkan dengan sentimen kebencian, terhadap kaum dan agama lain, terhadap parti2 Pakatan Rakyat. Rakyat bukan sahaja tidak diberitahu tentang rundingan ini, tetapi mereka dialihkan daripada membincangkan kesan perjanjian ini terhadap segenap aspek kehidupan mereka. Manakala, barua-barua penjajahan bentuk baru (gerombolan Apno) berkokok terpekik terlolong kunun menjadi wira bangsa, pahlawan, panglima, perkasa,pakida, ayahanda, kakanda, abang long, kak long, adinda dan pembela agama. (masa depan Melayu gerhana) nanti, rasakanlah. Waktu itu tak tertolong lagi. Meraunglah, atau ikutilah jejak para petani di India.

No comments:

Post a Comment