Monday, January 9, 2012

1001 T.T.R 901, solidariti buat 3 kenalan seniman grafiti

Aku mengenali 3 orang anak muda yang bakal dibawa ke mahkamah Jalan Duta pada besok pagi, tanggal 10.01 tahun 2012 ini. Mereka bakal didakwa dengan tuduhan vandalisme atas contengan seni stensil bertulis T.T.R. 901. Namun perkenalan aku dan mereka tidaklah secara dekat. Yang paling lama aku kenal ialah Kecik, anak muda bekas kaos punk di jalanan bukit bintang, kemudian sukarelawan Food Not Bomb, sekarang seniman muda gerakan reformasi yang aktif. Kecik giat terlibat bersama dengan anak-anak muda Kg. Berembang dan teman seniman lainnya seperti Yeoh Lian Heng dari LostGen Space bergerak dalam kegiatan perjuangan melalui seni. Kg. Berembang pada waktu itu berdepan dengan perobohan paksa. Kecik juga pernah ikut serta dalam Freedom Film Festival dalam penghasilan karya kolaborasi Mari Beraktivisme, BestLah Punk:

http://www.engagemedia.org/Members/Komas/mari-kita-beraktivism/Bestlah.mp4/view

Keduanya Dikin Omar, bekas pelukis draftman di salah satu majlis bandaran di Johor, juga di sebuah firma arkitek, sekarang wartawan di Suara Keadilan. Aku antara pembaca laporan-laporan berita atau penulisan rencana tulisannya. Aku tahu dia juga merupakan seorang anak muda yang sangat aktif dalam menggerakkan kegiatan-kegiatan reformasi sekarang ini.

Manakala yang ketiga Bonai, baru kukenal, tapi pernah bertemu, bermain drum untuk pelancaran Bersih 2.0. tahun lalu. Tapi aku tidaklah terlalu mengikuti perkembangan kehidupan ketiga-tiga mereka yang bakal didakwa besok ini. Simpati aku buat mereka, bukan kerana aku kawan rapat atau mengenal mereka secara dekat dan peribadi. Kerana yang aku lihat adalah keterlibatan mereka dalam kegiatan membuka ruang demokrasi di Malaysia. Hinggakan mereka terlibat dengan cara-cara yang sangat kreatif dalam meluahkan ungkapan atau pesan-pesan mereka.

Cara-cara ini pada kaca mata undang-undang sekarang ia dilihat sebagai vandalisme. Atau kalau menurut pertuduhan yang dikenakan ke atas mereka , seperti yg dilaporkan Malaysiakini, seksyen 506 –gangguan jenayah - dan seksyen 509 – menghina kehormatan perempuan. Hanya kerana mereka menulis menspray T.T.R 901.

Sehari-hari pandangan mata kita diserang iklan-iklan dari bilbod, membawa pesan2 budaya konsumer. Ingatan pandangan visual kita selalu diasak segala rupa dan gaya yang menjengkelkan, terutamanya ikonografi gambar foto/video kuasawan rakus. Kita belum pernah mendengar atau membaca pendakwaan terhadap stensilan jerung ahlong, urut batin atau massage parlaour, meski sangat mudah mengesan mereka dengan no tel yang tertulis. Ada pula seni grafiti/ stensilan yang temboknya diperdagangkan , diangkat nilai seninya ,sehingga ke harga lelongan bernilai jutaan ringgit, seperti seniman Bansky:

http://www.metro.co.uk/news/82315-1m-for-a-banksy-including-the-wall

http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7188387.stm

Dan ada juga stensilan yang sangat berguna seperti stensilan TukarTiub, di saat-saat terdesak, tiub bocor, mekanik tukar tiub akan hadir membawakan pertolongan, meski di lebuhraya, jalan gelap waktu malam. Tapi tak ada yang percuma.Pautan

Buat 3 kenalan ini. Dalam perjuangan ada harga yang perlu dibayar. Alangkah baiknya harga itu dibayar seperti banksy.kahkahkah.sehat2, selamat2 dan tetap semangat!!!

No comments:

Post a Comment