Sunday, July 19, 2009

APA ITU KERAJAAN?

diperintah KERAJAAN bermaksud akan sentiasa diawasi, dipantau, dirisik, diarahkan, dipandu undang-undang, diaturkan, didaftarkan, dipaksa anutan, dikhutbahkan, dikawal, diperiksa, dianggarkan, dinilai, dicela, dikuasai, OLEH makhluk yang tidak memiliki samada hak atau kebijaksanaan atau kemurniaan untuk berbuat demikian.

diperintah KERAJAAN bermakna berada pada setiap operasi, pada setiap urusniaga yang dicatatkan, didaftar, dikira, dicukai, ditanda copkan, diukur, dibilang jumlahkan, ditaksir, dilesenkan, disahkan, diherdik, dihalang, dilarang, dipulihkan, diubah, diHUKUM. atas dalih alasan untuk faedah orang ramai, atas nama kepentingan umum, maka diletakkanlah dibawah sumbangan pengorbanan bagi disiksa, ditipu, ditindas, dimonopolikan, diperas ugut, diperah, diperdayakan, dirompak;
kemudian, pada penentangan paling kecil, ucap kata pertama rintihan, maka akan dibalas dengan ditekan, didenda, dihina, diganggu, diburu, didera, dibelasah dengan belantan, dilucutkan SENJATA, dibatas sempadankan, dicekik, dipenjara, dihakimi, dikutuk, ditembak, dibuang negeri, dikorbankan, dijual, dikhianati:
kemuncaknya, diolok-olok bodohkan, dicemuh, dicabul hak, diaibkan maruah. Inilah kerajaan; inilah keadilan; inilah tatasusila.

[terjemahan sembarang SS daripada mutiara kata popular, petikan daripada buku karangan Pierre Joseph Proudhon berjudul General Idea of the Revolution in the Nineteenth Century, diterjemahkan ke dlm bhs inggeris oleh John Beverly Robinson dari bhs Perancis]

1 comment: