Tuesday, July 14, 2009

Laungan Kampung Kerayung 1

hak tanah rakyat dirampas paksa, di mana2, di Palestin tanah dirampas Zionis,di Kerpan sayup kuning padi berisi tak dipedulikan kerakusan haloba kerajaan BN, perampasan paksa terus dibuat, tanpa mengira paling kurangpun, biarlah selesai musim menuai padi, kali ini cerita perampasan tanah rakyat di wilayah Exco Kerajaan Negeri Selangor, Pandamaran, Klang pula.

begini ceritanya, para penduduk Kg. Kerayung adalah peneroka bandar, mereka meneroka tanah berpaya dekat dgn laut Selat Melaka itu kira2 60 tahun yg lalu. penduduk Kg. Kerayung sekarang adalah dari generasi ketiga. tanah kampung itu asalnya kepunyaan kerajaan, dan mereka membayar sewa TOL sejak tahun 1970 an lagi. Tahun 1980an pula menyaksikan Kg. Kerayung tumbuh membesar dgn kira2 300 buah rumah, rumah kedai dan bengkel kecil.

Pada awal tahun 1990an, Pejabat Tanah mengumumkan bahawa para penduduk tidak lagi perlu membayar sewa TOL. para penduduk kemudiannya meminta Kerajaan Negeri memberi mereka geran tanah, kerana mereka telah mengusahakan hidup di atas tanah tersebut selama 3 generasi. pada tahun 1993, desakan para penduduk dipersetujui Adun MCA, Teh Chang Eng yg berJANJI bahawa mereka akan diberikan geran tanah, sejurus dgn itu mengarahkan Pejabat Tanah untuk mengukur lot tanah kawasan perumahan mereka. malahan para penduduk telahpun membayar yuran yg diminta sebanyak RM 70 bagi menjalankan kerja2 ukur ini. mereka memiliki bukti resip pembayaran dan keratan akhbar berita Adun berJANJI.

Pada tahun 1995 semasa Pilihanraya Umum, Menteri Besar Muhd Taib terus berJANJI bahawa para penduduk Kg. Kerayung akan diberikan geran tanah dalam masa yg tidak berapa lagi dan para penduduk mestilah berpegang pada JANJI komitmen kerajaan Barisan Nasional kpd rakyat, katanya.

namun, pada tahun 2000 para penduduk terkejut mendengar tanah tempat tinggal penghidupan mereka telah dijual kepada Tabung Projek Perumahan Terbengkalai Sdn.Bhd ( TPPT Sdn.Bhd.).

Jangan tipu, TPPT sepatutnya hanya berperanan mengambil alih dan meneruskan projek2 perumahan rakyat yg terbengkalai dan terbiar, tapi telah bertindak seperti kompeni penjajah yg hanya bermatlamatkan keUNTUNGan.

para penduduk menerima notis perintah untuk mengosongkan rumah2 mereka, dgn ganti rugi semurah RM 7,000. Adun MCA ketika itu memberi tekanan kpd para penduduk utk menerima tawaran tidak adil, penuh penghinaan itu dan berambus dari tanah tempat tinggal penghidupan mereka.

Kg. Kerayung bertuah kerana menerima sokongan jiran kampung sebelahnya, Kg. Papan. Para penduduk Kg. Papan juga menerima notis menghalau yg serupa, tetapi mereka punya jawatankuasa penduduk yg kuat, dan mereka berlawan habis2an untuk melawan perobohan paksa rumah tempat tinggal mereka. Kg. Papan menuntut ganti rumah dan perumahan mereka.

Pada tahun 2004, tahun pilihanraya umum, Exco Kerajaan Negeri ketika itu Dato' Chang Tong Eng mengeluarkan surat kpd para penduduk Kg. Papan dan Kg. Kerayung mengesahkan JANJI bahawa pihak pemaju akan membina rumah-rumah bernilai RM 100,000 setiap sebuah kpd kesemua para penduduk yg diambil tanahnya.

bersambung..........

1 comment:

  1. teringat petikan dalam sebuah filem indonesia KOPER, lebih kurang mcm ni la; "uang tak kenal apa2, ia untuk digunakan" lebih kurang mcmtula. hahaha hidup melayu3 kali... hahaha ba wau dal wau ha ba alip ba ya alip mim nun wau hahahah

    ReplyDelete