Friday, August 28, 2009

Empangan Lingiu:kalau milik Johor, kenapa Singapura selenggara?

kalau tak ada berita ini, aku rasa ramai yang tak tahu kewujudan empangan ini, dan cerita haloba disebaliknya.
kenapa tidak ada dokumen/ warta awam tentang perjanjian pembinaan empangan ini?

dulu selepas 'Merdeka', kerajaan gerombolan terpaksa membeli semula hartanah dan ladang yg kununnya milik Inggeris, seperti Guthrie atau akhbar The New Straits Time. walhal kemerdekaan yg mutlak adalah dgn memilikRAKYATkan hartanah tersebut, apa hal nak kena bayar lagi pulak? dah beratus tahun di jajah, bila penjajah keluar, kena bayar lagi, (betul2 cerdik) meskipun hartanah seperti Guthrie itukan dibangun atas perampasan hak dan penjajahan rakyat tanah air ini.

sekadar ingatan, mana tahu takut terlupa, kata Tun Kunun Melayu mudah lupa:

‘Kawasan takungan rahsia’ punca banjir besar di Kota Tinggi?


K Kabilan & Nash Rahman (Malaysiakini.com)
Mar 1, 07 3:19pm


Penduduk Kota Tinggi tidaklah risau sangat walaupun hujan lebat berterusan pada 18 Disember tahun lalu. Lagipun, hujan lebat dilaporkan berlaku di seluruh negeri Johor. Tidak terlintas langsung di fikiran mereka tentang apa yang bakal berlaku selepas itu.

Pada hari berikutnya, air Sungai Johor melimpahi tebingnya dan menenggelamkan pusat bandar Kota Tinggi. Dan banjir yang melanda pada bulan Disember dan Januari lalu itu, merupakan yang terburuk pernah berlaku di Johor.

Menteri Besar Johor, Datuk Seri Abdul Ghani Othman dilaporkan berkata punca Kota Tinggi teruk dilanda banjir bukan disebabkan oleh hujan lebat tetapi juga kerana air yang dilepaskan dari kawasan tadahan di kawasan hutan simpan di sekelilingnya.

Menurutnya, keadaan topografi daerah itu telah menjadikan Kota Tinggi ‘perangkap banjir’, dan sekaligus menenggelamkan keseluruhan bandar tersebut.

Menurut seorang aktivis tempatan, masalah tersebut ada kaitan dengan kewujudan kawasan takungan air di Linggiu, yang terletak kira-kira 40 kilometer dari Kota Tinggi.

Beliau mendakwa “kawasan takungan rahsia milik kerajaan Singapura” itu turut menjadi penyumbang utama kepada kejadian banjir yang menenggelamkan Kota Tinggi. Bagaimanapun, Singapura menafikannya.

“Pertama-tamanya, lokasi kawasan takungan itu adalah salah. Ia mewujudkan bahaya kepada bandar dan perkampungan di sekitar kawasan tersebut,” kata Zaaba Abdul Samad ketika ditemui malaysiakini baru-baru ini.

Berbekal peta topografi kawasan tersebut, Zaaba menunjukkan paras kawasan takungan itu terletak lebih tinggi daripada kawasan sekitarnya.

“Apa yang saya mahu tahu ialah mengapa kerajaan Johor bersetuju untuk membina kawasan takungan air itu di sini,” katanya.

Kawasan takungan rahsia

Zaaba telah puas berusaha untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai perjanjian antara Johor dan Singapura mengenai pembinaan kawasan takungan Linggiu itu tetapi gagal menemuinya di arkib awam. Beliau hanya memperolehi Pelan Warta bagi kawasan takungan tersebut.

“Kita mempunyai dokumen-dokumen awam bagi dua lagi kawasan takungan yang membekalkan air kepada Singapura. Semuanya lengkap. Tetapi bagi kawasan takungan Linggiu, anehnya tidak ada,” katanya.

Bukan setakat dokumen mengenai kawasan takungan itu sukar diperolehi, lokasinya juga tidak diketahui ramai penduduk tempatan.

Papan tanda pertama yang menunjukkan lokasi kawasan takungan itu ditemui selepas kira-kira 40km di jalan utama Kota Tinggi-Kluang. Ia terletak berhampiran pekan kecil Tenggara.

Dari sana, terdapat jalan ke kawasan skim Felda Linggiu dan di situ kelihatan papan tanda kedua.

Kawasan takungan itu terletak 11 kilomter dari jalan masuk ke kawasan Felda tersebut. Jalan menuju ke kawasan takungan itu berlubang-lubang kerana ia digunakan oleh lori mengangkut pasir.

Kemudian, tiba-tiba ia disambung ke sebatang jalan tar yang baik manakala kawasan sekitarnya juga kelihatan diselenggarakan dengan baik. Jalan tersebut membawa ke pintu masuk utama yang berpagar besi ke kawasan takungan itu

Terdapat papan tanda melarang orang luar memasuki kawasan takungan tersebut.

Beberapa penduduk tempatan yang ditemui malaysiakini di situ untuk memancing ikan, berkata kawasan takungan itu dikawal rapi oleh anggota keselamatan yang sering membuat rondaan.

“Anggota keselamatan ini bukan orang tempatan. Jika orang sini kami kenal. Mereka dari sana. Begitu juga dengan orang lain yang bekerja di situ,” kata mereka, merujuk kepada rakyat Singapura.

Malaysiakini cuba mencari jalan masuk ke kawasan tersebut tetapi tidak berjaya kerana pintu pagar utama itu berkunci dan tidak ada anggota keselamatan bertugas di situ.

Kebimbangan keselamatan

Kawasan takungan itu sendiri dikelilingi oleh empat gunung, 55 bukit dan kawasan hutan simpan. Terdapat banyak sungai dan semua sumber air itu mengalir ke sebuah kawasan tasik yang besar. Ia terletak kira-kira 88km dari Singapura.

“Ia merupakan kawasan tadahan air yang cukup ideal. Ia tidak pernah putus bekalan air. Takungan air tersebut disalurkan ke sebuah loji rawatan air di Senai. Dari situ ia disalurkan ke Singapura,” kata Zaaba.

Bagaimanapun, katanya, apa yang menjadi kebimbangan sekarang ialah keselamatan ribuan rakyat Johor yang tinggal di sekitar kawasan takungan itu.

Jika berlaku kemalangan pada takungan air Linggui, katanya, airnya pasti akan mengakibatkan banjir besar dan ramai yang akan terkorban.

Terdapat banyak isu-isu lain yang berkaitan dengan kawasan takungan Linggiu itu. Ramai aktivis tempatan yang ditemui malaysiakini berkata, tidak banyak yang diketahui mengenai pembinaan kawasan takungan itu serta kerja-kerja penyelenggaraannya sekarang.

“Tidak ada rekod awam mengenai selama manakah kawasan takungan itu akan digunakan dan bayaran-bayaran lain yang dibuat oleh republik itu kepada kerajan negeri Johor,” kata seorang aktivis yang tidak mahu namanya disebut.

Beliau menamah, satu-satu bayaran yang dibuat oleh kerajaan Singapura adalah sebanyak RM320 juta sebagai pampasan bagi kerosakan alam sekitar dan kehilangan kegunaan tanah ekoran pembinaan kawasan takungan itu.

“Kita tidak tahu jika terdapat bayaran lain yang dibuat kerana tidak ada sebarang hitam putih mengenainya,” katanya.

“Kita bimbang kawasan takungan Linggiu telah menjadi kawasan autonomi milik Singapura,” tambahnya.

Kebimbangan yang sama turut dibangkitkan sewaktu sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor tahun lalu, tetapi tiada jawapan memuaskan yang diberi oleh kerajaan negeri.

Rekod sidang dewan itu menunjukkan menteri besar meminta tambahan masa untuk menjawab soalan mengenai kawasan takungan itu kerana beliau perlu mendapatkan maklumat terlebih dahulu daripada agensi kerajaan yang berkaitan.

Usaha Malaysiakini untuk mendapatkan maklumat dari pejabat menteri besar mengenai perkara itu juga tidak berhasil.

Jawapan Singapura

Kerja-kerja pembinaan kawasan takungan Linggiu bermula pada 1988 dan siap sepenuhnya pada 1994. Kerajaan Singapura telah menandatangani perjanjian dengan Johor pada 1990 untuk membekalkan air dari kawasan takungan tersebut.
Pelan bagi kawasan takungan itu diwartakan pada 1990, tetapi tidak terdapat sebarang warta kerajaan negeri mengenainya.

Singapura telah menanggung kos pembinaan kawasan takungan itu. Johor memiliknya, tetapi Singapura menanggung semua kos operasinya. Ini adalah tambahan kepada RM320 juta bayaran pampasan yang dibayar kepada Johor pada 1990.

Singapura juga mendapatkan bekalan air dari dua lagi kawasan takungan di Johor – Gunong Pulai dan Sungai Johor. Bagaimanapun, terdapat dokumen-dokumen awam mengenai perjanjian bekalan air bagi kedua-dua kawasan takungan tersebut.

Ketika dihubungi, Lembaga Utiliti Awam Singapura (PUB) – yang mengurus dan menyelenggara kawasan takungan Linggiu – menolak dakwaan bahawa kawasan takungan itu menyumbang kepada kejadian banjir besar di Kota Tinggi.

“Kawasan takungan Linggiu bukan menjadi punca penyumbang kepada banjir tersebut. Malah, ia membantu menakung air hujan di dalam kawasan tadahan,” kata Pengurus Besar PUB, Fam Sui Ling, yang bertanggungjawab terhadap kawasan takungan itu.

“PUB tidak melepaskan sebarang air dari kawasan takungan Linggiu pada 18 Disember 2006 atau sekitarnya,” katanya dalam jawapan melalui emel.

Beliau juga menafikan kawasan takungan itu sudah menjadi milik Singapura.

“Kawasan takungan Linggiu milik kerajaan negeri Johor. PUB mengendalikan operasi kawasan takungan itu di bawah Perjanjian 1990 antara kerajaan negeri Johor dan PUB,” tambahnya.

(Apa isi perjanjiannya?????????)

4 comments:

 1. Kampung aku kat Tenggara,tapi ada la saudara mara kat area2 Linggiu tu.

  ReplyDelete
 2. wah...mahathir kata muhyidin berkata benar..
  Berani dedahkan kebenaranya.. Tak malu betul mengaku takut dengan ancaman perang LKY.

  Kalau Ahmadinejad, dah lama dia tanya rakyat dia dulu, nak perang atau nak bagi air.. rakyat akan jawab PERANG...!!!

  ReplyDelete
 3. Salam,

  sampahseni kini di www.duniacacamarba.blogspot.com

  ReplyDelete
 4. kesian kat penduduk org asli kat ctu dipindahkan..kawan satu asrama aku slh sorgnye,die igt lagi mase tu dipindahkan oleh tentera guna heli Nuri TUDM..diorg nk masuk ctu pon dh xbleh..after empangan semua sungai dah rosak.

  ReplyDelete