Thursday, May 21, 2009

HUKUM BUNUH, HUKUMAN KEJAM


Mansuh Hukum Bunuh 4:

Sekarang bayangkan kalau dia TIDAK BERSALAH!

Setiap pelaksanaan hukuman bunuh adalah ganas. Ia menghilangkan peri kemanusiaan setiap mereka yang terlibat dan memperlekeh nilai nyawa manusia. Tidak ada kewajaran yang waras, bila mana negara boleh membunuh.

Hukuman bunuh merupakan bentuk aneh hukuman yang kejam: selain kekejaman hukuman itu sendiri, ia juga melibatkan kekejaman untuk terpaksa menunggu datangnya kematian – selalunya bertahun-tahun – sambil merenung tibanya detik pelaksanaan hukuman mati.

Di Kuwait, warganegara Sri Lanka, Rowan Kuwara dihukum bunuh pada November 2006. Awalnya, dia diisytiharkan mati selepas digantung. Sanjaya Rowan Kumara kemudiannya dibawa ke rumah mayat. Kakitangan perubatan di situ mendapati tubuhnya masih bergerak. Menurut laporan akhbar, pemeriksaan perubatan selanjutnya mengesan degupan jantung yang lemah. Dia diumumkan mati setelah lima jam selesai hukuman gantung.

Di Iran, rejaman batu merupakan hukuman yang diperuntukan terhadap pesalah zina. Biarpun dilaporkan terdapat perintah penangguhan rasmi hukuman dari Ketua Hakim pada tahun 2002, namun Ja’far Kiani direjam sampai mati di sebuah desa berhampiran Takestan, wilayah Qazvin pada 5 Julai 2007 atas kesalahan berzina.

Jurucakap kehakiman kemudiannya, mengesahkan hukuman rejam telah dilaksanakan. Hukum rejam itu sendiri bertujuan mendatangkan penyeksaan maksima – saiz batu yang dipilih secara berhati-hati bagi mengakibatkan kematian yang perlahan dan menyakitkan.

Di Amerika Syarikat, Angel Diaz dihukum bunuh dengan suntikan maut pada Disember 2006. Selepas suntikan pertama, Diaz masih bergerak, mengeliat dan menggelitik cuba untuk melafazkan sesuatu. Dos kedua suntikan diberikan. Ia mengambil masa selama 34 minit lagi sebelum dia diisytiharkan mati. Terdapat keprihatinan seputar peri kemanusiaan hukuman bunuh dengan suntikan maut. Kini banyak negeri-negeri di Amerika Syarikat yang menangguhkan pelaksanaan hukuman bunuh bagi membenarkan hal ini disemak semula.

Di Malaysia, Akta Dadah Berbahaya membolehkan hukuman bunuh mandatori bagi kesalahan mengedar beberapa jenis dadah. Seseorang yang didapati memiliki sekurang-kurangnya 15 gram heroin, 1000 gram candu atau 200 gram ganja adalah dianggap sebagai pengedar dadah, kecuali dibuktikan sebaliknya.

Beban pembuktian terletak pada tertuduh untuk membuktikan dia tidak bersalah dan bukannya pada negara untuk membuktikan yang dia bersalah. Perihal ini bertentangan dengan prinsip hukum asas perundangan Malaysia dan undang-undang antarabangsa yang mensyaratkan si tertuduh berhak untuk mengandaikan dirinya tidak bersalah sehinggalah mahkamah membuktikan kesalahannya.

KENAPA HUKUMAN BUNUH PERLU DILUPUSKAN?

-Hukuman bunuh tidak boleh ditarik kembali dan memakan korban yang tidak bersalah. Mereka tidak boleh dihidupkan semula.

-Hukuman bunuh bersifat diskriminasi dan selalu digunakan secara tidak setimpal dengan kesalahan terhadap orang miskin, kumpulan agama, etnik, kaum atau kelompok minoriti.

-Seringkali terjadi hukuman bunuh dikenakan selepas perbicaraan yang tidak adil.
-Hukuman bunuh adalah hukuman yang kejam.

-Hukuman bunuh merupakan pencabulan terhadap hak untuk hidup dan hak untuk tidak menerima hukuman kejam, hina dan tidak berperi kemanusiaan.

-Banyak kajian dan penyelidikan menunjukkan hukuman bunuh tidak memiliki kesan terhadap pencegahan jenayah.

Sepanjang abad yang berlalu, menyaksikan undang-undang dan sikap masyarakat terhadap penyeksaan juga telah berubah. Menggunakan putaran skru atau bilik seksaan sebagai kaedah sah penyiasatan dan hukuman telah tidak dapat diterima pakai lagi. Sikap masyarakat terhadap hukuman bunuh juga telah berubah. Kini semakin banyak negara yang memansuhkan hukuman bunuh. Perkakas memancung leher, tali gantung mencekik dan gelung penjerat telah disimpan ke dalam muzium, bersama-sama peralatan penyeksaan zaman gelap, abad pertengahan di Eropah.

3 comments:

 1. Hukuman rejam kepada penzina tidak terdapat dalam al Quran. Ia hanya bersumberkan Perjanjian Lama atau kisah2 Israiliyyat. Saya percaya Nabi Muhammad juga tidak pernah merejam mana2 penzina dalam sejarah islam. Malah Jesus/Isa juga pernah mengingatkan kepada perejam2 yg ghairah merejam batu kepada penzina bahawa 'biarlah siapa yg paling tidak berdosa merejamkan batu yg pertama'!

  Shah

  ReplyDelete
 2. I support u Shah!HUKUM REJAM TAK PERNAH WUJUD DALAM AL-QURAN,TETAPI HADITH PALSU RIWAYAT ENTAH SIAPA YG MENULISNYA WUJUD!.ALLAH TAK BERLAKU KEJAM TERHADAP MAKHLUKNYA WALAU SEBESAR DOSA PUN DIA ADA.CUMA DALAM AL-QURAN,ALLAH BERFIRMAN BAHWA ORANG YG BERZINA HARUSLAH DISEBAT SAJA.BUKAN MEMBUNUHNYA(REJAM).HUKUM SYARIAH INI ADALAH HUKUM YG MELEBIHI@MELAMPAUI BATAS HUKUM TUHAN(LEBIH KEJAM).MAKA RAMAI ORANG ISLAM KINI TIDAK LAGI BERPEGANG KEPADA AL-QURAN,TETAPI MEREKA TAKSUB KEPADA HADITH IKUTAN MASING-MASING.PEMERINTAH HARUS MEMBERI PLUANG KPD PENZINA UTK BERTOBAT KARENA ALLAH TETAP MEMBUKA PINTU TOBAT KEPADA HAMBANYA SELAGI ROH MEREKA DIKANDUNG BADAN

  ELLYAS HANNIBAL

  ReplyDelete
 3. hukum bunuh pada mereka yg bunuh diri :)

  ReplyDelete