Wednesday, May 6, 2009

Solidariti Tahanan2 Politik, mlm ini di Dataran MerdekaSS mendapat maklumat 8 Malam ini (6 mei 2009) akan diadakan acara membakar lilin. Tindakan ini sebagai membantah penangkapan 7 0rang aktivis politik dan menunjukkan rasa kebersamaan (solidariti) kita terhadap perjuangan mereka.

Mereka yang ditahan:

1. Wong Chin Huat, penggiat BERSIH, tadi malam direman dibawah Akta Hasutan
2. 5 orang dari Kumpulan Solidariti Anak Muda Malaysia, pimpinan Cikgu Badrul, disebabkan seni tampak pertunjukan - performance art sambutan dan Kek Hari jadi Altantuya jam 11 pagi tadi. Belum tahu atas Akta apa.
3. Terbaru Naib Presiden Pas, Mohamad Sabu, ditahan ketika sedang makan di restoran. Belum tahu Akta apa diguna untuk penahanannya.

Bawa lilin ke Dataran Merdeka,KL pd. 8 malam ini. Cahaya untuk para pejuang.

Memang benar, membakar lilin hanyalah tindakan keseharian yang biasa. Dalam konteks seni politik sampah, membakar lilin solidariti boleh menjadi performance art dan dalam masa yang sama menjadi suatu tindakan seni politik jalanan.

Apa2, Siapa2, Mana2, Bila2 boleh menjadi SENI SAMPAH!!!!Untuk kefahaman lanjut tentang seni sampah atau performance art boleh rujuk laman seni maju UBU.com.

1 comment:

  1. dunia hanya sementara..akhirat juga yg kekal abadi..maka bertaubatlah semoga Allah memberi pengampunannya..semoga perjuangan murni mendapat tempat d hati masyarakat...

    ReplyDelete