Thursday, May 21, 2009

HUKUMAN BUNUH DAN PENCEGAHAN JENAYAH


Mansuh Hukum Bunuh 3:

Pada tahun 1996, Presiden Nelson Mandela berkata:

bukanlah kerana hukuman bunuh dihapuskan maka jenayah meningkat ke tahap yang melampau. Malah jika hukuman bunuh kembali berkuat kuasa,kadar jenayah tetap akan begitu juga. Apa yang diperlukan, pihak keselamatan mestilah menjalankan tugas mereka dan kita pula perlu giat memastikan pasukan keselamatan memiliki keupayaan untuk berkhidmat, membawa keamanan kepada masyarakat. Inilah isunya. Bukannya hukuman bunuh.”

Tidak ada bukti kajian saintifik yang mendokong hukuman bunuh mencegah jenayah dengan lebih berkesan berbanding bentuk-bentuk hukuman lainnya. Tinjaun terbaru yang dijalankan untuk PBB pada tahun 1988 serta dikemaskini pada tahun 1996 dan 2002 merumuskan kesimpulan: “…penyelidikan telah gagal untuk menyediakan bukti saintifik bahawa pelaksanaan hukuman bunuh mempunyai kesan pencegahan jenayah yang lebih besar berbanding dengan penjara seumur hidup. Amat sukar dibuktikan, biarpun untuk masa mendatang. Bukti-bukti keseluruhan masih tidak memberikan sebarang dokongan positif terhadap andaian jenayah dapat dicegah dengan pelaksanaan hukuman bunuh.

Pencegahan terbaik untuk jenayah-jenayah ganas bergantung pada jaminan penangkapan dan penghukuman. Pernyataan ini, disokong berbagai kajian penyelidikan. Manakala itu dengan jelas ditegaskan Mahkamah Perlembagaan Afrika Selatan:

Kita menipu diri sendiri, jika kita percaya hukuman bunuh…secara perbandingannya terhadap beberapa orang yang dibunuh saban tahun…akan menyediakan penyelesaian terhadap kadar jenayah yang tinggi dan melampau…Pencegahan paling baik terhadap jenayah bergantung pada seberapa besar kemungkinan pesalah yang akan ditangkap, disabit kesalahan dan dihukum. Inilah kekurangan dalam sistem keadilan kita.”

Seringkali politikus menggunakan hukuman bunuh sebagai alat bermanfaat untuk berucap mengenai jenayah dan membuatkan orang ramai berasa selamat. Namun realitinya, hukuman bunuh tidak memberi kesan dan ia menyimpang daripada keperluan untuk menyelesaikan punca jenayah dan menyediakan penawar yang mujarab.

No comments:

Post a Comment