Thursday, June 4, 2009

Yunos Ali, Mickey Mouse dan Mao Ze Dong

Menarik ulasan Yunos Ali pada catatanku tentang Baju Mickey Mouse dirampas. Yunos, bekas tahanan ISA Operasi Lalang, juga pejuang di Beirut dan Palestin, suatu waktu dahulu. Ulasannya turut mencoret pengalaman dirinya sebagai aktivis gerakan mahasiswa tahun 1970 an, dalam pelarian bersama-sama rakan seperjuangan, sewaktu dia berkelana di Australia:
sana sini said...

Pasal mickey mouse ini membuat aku terkenang masa dulu2 ketika aku duduk di Melbourne, Australia. Ada seorang kawan di sana, dia ni sangat2 anti mickey mouse. Aku masa tu tak peduli pun mickey mouse ni, tak ambil pot.

Aku suka road runner!

Marah budak tu. Terpinga-pinga aku. Jadi dia pun terangkanlah apa yang tersirat di sebalik kartun2 itu. Panjang cerita dia tu, satu malam menerangkan pada aku bab2 politikal-ekonomi.

Dipendekkan cerita, bahawasanya, mickey mouse itu simbol, ikon dan projeksi imperilisme budaya Amerika Syarikat ke seluruh dunia. Ia lambang ketuanan kapitalis-monopoli Amerika. Budak anti-imperialis Amerika ini Orang Putih Australia. Orang pompuan pelajar universiti. Namanya Tess.

Berbalik kepada cetakan baju-t yang berwajah Mao, semua tahu Mao Ze Dong ini Pengerusi Parti Komunis Cina yang telah menumpaskan kekuasaan nasionalis Kaomintang di Tiongkok. Semenjak itu (1949) komunis yang diketuai oleh Mao memerintah Cina.

Pelik bin heran mengapa pula dan apa kena mengenanya Jabatan Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran dengan imej mickey mao ini???

Apakah kerana imej suci komunisme Mao dicemarkan?
atau
Apakah kerana kesucian ikon budaya imperialis Amerika dipersendakan?
atau
Apakah Jabatan Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran bertindak melulu dan bodoh?
Mereka tidak ada wacana, tidak ada logik dan rasional. Bila tengok sesuatu, rasa tak senang, rampas aje!

Haram! Haram! Haram!

1 comment:

  1. :)...aku suka speedy gonzales jer bro..he..hee

    ReplyDelete